2017. február 24., péntek

Személyügyi tevékenység 2017 LEV


(Kötelező tárgy a Gazdálkodástudományi kar Levelező tagozat, Gazdálkodási szak, Emberierőforrás-szakirány, 4. félévében)

Kreditpont: 4
12 óra

Órák ideje, helye: 2017. február 25. 8:00-11:20 E 395, március 4. 8:00-11:20 E 395, április 1. 8:00-11:20 E 395


A vállalati humán erőforrások gazdaságtana (személyzeti gazdaságtan, personnel economics) önálló irányzattá válása része a mikrogazdaságtan és a vezetéselmélet közeledésének. A széles szakmai közönségnek szóló irodalom és egyetemi kurzusok összebékítik az elméleti és gyakorlati érdeklődést, és alkalmazkodnak a résztvevők előképzettségéhez. Ebben a koncepcionális keretben újra megvizsgáljuk a vállalati emberierőforrás-gazdálkodás több ismert problémáját és néhány eddig nem tárgyalt területet, és javaslatokat teszünk a hatékony döntésekre.

Tantárgy adatlap a BCE intranetes felületén


Témakörök 

Az elméleti témakörökről szólnak a kötelező olvasmányok, melyekből a vizsga anyagát képezik, szükségesek a csoportos műhelymunka feladatához, és az egyéni elemző esszéhez:

1. Motiválás és bérmeghatározás a vállalatoknál

2. A vállalati munkaügyi politika

3. Belső munkaerőpiac, munkakörök kijelölése és előléptetések

4. Szolgálati időn alapuló ösztönzési rendszerek, az előléptetés mint motiváló tényező

5. A dolgozók értékelése

6. Munkacsoportok


Feladatok

Az első foglalkozáson (február 25.) négy elméleti témakör alapjainak megbeszélésére kerül sor.

Az első és második foglalkozás között, február 28. kedd 24:00 óráig 300-500 szó (kb. 1 oldal) terjedelemben le kell írni egy gyakorlati esetet (saját vagy ismerős munkahelyi tapasztalatából, ha nincs ilyen, akkor a szakirodalomból), a következő HR feladatkörök valamelyikén tapasztalt problémáról, döntési kérdésről, megoldási javaslatról, érinthet több megadott feladatkört is:

1. előléptetés és hosszú távú ösztönzés

2. teljesítménybérezés

3. teljesítményértékelés

A leírás helye egy közösen szerkeszthető GoogleDoc, melynek címét Neptun körlevélben küldöm el.  A leírást a neve abc sorrendje szerint kell a dokumentumba illeszteni, minden leírást új lapra kezdve. A leírás elején szerepelni kell
  • az ön nevének,
  • a tartalomra utaló címnek,
  • a fenti három közül az érintett HR vezetési feladatkör sorszámának és megnevezésének

A második foglalkozásig (március 4.) el kell olvasni a választott feladatkörbe sorolt összes gyakorlati esetet. A foglalkozáson 5-6 fős csoportokat alakítunk döntően a HR fenti feladatkörei szerint, de igény esetén más logikával is lehet, például munkaerő-politika, több feladatkör együtt egy ipari vagy szolgáltatási ágazat szervezeteinél. Megbeszélik az eseteket, felosztják az egyéni hozzájárulásokat az utolsó foglalkozáshoz a kötelező olvasmányok feldolgozásában és az esetekre alkalmazásban. Egy ember legalább három fejezet olvasását vállalja, minden fejezetet legalább ketten olvassanak! Ezen a foglalkozáson összefoglalom további két elméleti témakör alapjait, és tanácsokat adok az olvasmányok feldolgozásához és a prezentáció elkészítéséhez.


A második és a harmadik foglalkozás között fel kell készülni a csoport írásbeli és szóbeli prezentációjára, mely tartalmazza
  • a gyakorlati esetek vázlatos ismertetését, 
  • a kötelező olvasmányokban talált releváns magyarázatokat és előrejelzéseket a szereplők viselkedésére,
  • az esetek összehasonlítását néhány szempont szerint 

A harmadik foglalkozás (április 1.) programja:
  • 8:00-8:30 : a prezentációra való csoportos felkészülés befejezése 
  • 8:30-9:45 : 3 csoport prezentációja és megbeszélése 25-25 percben (prezentáció 10-15 perc, megbeszélés 10-15 perc) csoportbeosztás
  • 9:45-10:05 : szünet
  • 10:05-11:20 : 3 csoport prezentációja és megbeszélése 25-25 percben (prezentáció 10-15 perc, megbeszélés 10-15 perc) csoportbeosztás
A vizsgaidőszakban esedékes vizsga anyaga a kötelező olvasmányok, a jellege rövid kifejtős.


Legkésőbb a vizsgaidőszak utolsó napjáig 800-1200 szavas egyéni esszét (3-4 oldal) kell küldeni az oktató mailcímére, javaslom a vizsga után közvetlenül elkészíteni, és a következőkből áll:
  • az esetleírás, szükség szerint pontosítva és kiegészítve a visszajelzések alapján,
  • a kötelező olvasmányok minél több releváns részének használatával lényegre törő elemzés, értelmezés, használja hozzá és egyénileg gazdagítsa a műhely csoportos prezentációjának releváns részeit,
  • a jeles és jó osztályzathoz szükséges, ha a csoportban bemutatott más eseteket összehasonlítson a sajátjával, és elemző, értékelő megállapításokat tegyen az olvasmányok alapján.

Értékelés 

Az első két foglalkozáson való részvétel nem számít az értékelésbe, a harmadikon való részvétel igen. Ha a második foglalkozáson nincs jelen, nehezebb lehet a csoportmunkára és esszéírásra való felkészülés, és olyan csoportba kerülhet, ahol eleve nehezebb lehet az együttműködés.

A műhelymunkán való aktív részvétel súlya a értékelésben: 25 százalék.
(Ha a csoporttagok meg tudnak egyezni, differenciáltan is eloszthatják a kapott pontot.)

Az írásbeli vizsga témája a kötelező olvasmányokban szereplő elméleti modellek és alkalmazások (mintakérdések itt), az értékelési súlya: 50 százalék.

Az esszé értékelési súlya: 25 százalék.

A tárgy értékelése itt

Osztályozás: jeles: 90+ százalék, jó: 80+ százalék, közepes: 60+ százalék, elégséges: 40+ százalék


Kötelező olvasmányok

EHRENBERG, R. G. - SMITH, R. S. (2003): Korszerű munkagazdaságtan. Elmélet és közpolitika. Panem Kiadó. 11. (Munkadíj és termelékenység: bérmeghatározás a vállalaton belül) fejezetek, 401-439. o.

MILGROM, P. - ROBERTS, J. (2005): Közgazdaságtan, szervezetelmélet és vállalatirányítás. Nemzeti Tankönyvkiadó. 11. (Belső munkaerőpiac, munkakörök kijelölése és előléptetések) és 12. (Díjazás és motiválás) fejezet, 473-555. o.

LAZEAR, E. P. (2006): A humán erőforrások közgazdaságtana vállalati vezetők részére. Nemzeti Tankönyvkiadó. 9. (Az előléptetés mint motiváló tényező), 10. (A vállalati munkaügyi politika), 11. (Szolgálati időn alapuló ösztönzési rendszerek), 12. (Munkacsoportok), 17. (A dolgozók értékelése) fejezetek, 233-263., 269-286., 291-310., 313-327. (nem kell: Részvények és részvényopciók, Részvényeladási opciók alfejezetek), 336-352., 462-491., 500-524. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése