2016. június 1., szerda

Komplex vizsgák 2016 nyár


A 2016. december 16., 2017. január 19-20. komplex vizsgák kérdései itt, a 2016. június 7., 13-16-i komplex vizsgák kérdései itt (a vizsgajelentkezések változása szerint szükség szerint frissítjük, utolsó frissítés: 2016. december 11.)

A komplex vizsga két összetett kérdés megválaszolásából és vitájából áll, melyek a kötelező szaktárgyak irodalmára támaszkodnak, és összefüggnek a szakdolgozata témájával. Ezzel az a célunk, hogy növeljük a szinergiákat, alkalmazzuk a tanultakat az önhöz közel álló témában. A kérdéseket a szakfelelős tanszék dolgozza ki, szükség esetén konzultálva a szakszeminárium-vezetővel. "Tételhúzásos" vizsgakérdések nem lesznek.

A kérdéseket a komplex vizsga előtt 5 nappal olvashatja a fenti linken található táblázatban (minden vizsga előtti 6. napon késő este aktualizálom a táblázatot). A válaszait előre kell kidolgozni és arról részletes vázlatot készíteni, amihez természetesen használhatja a tananyagot, bármilyen segédeszközt, és igénybe vehet bármilyen segítséget. A szövegszerkesztővel írt vázlatot a vizsga előtti napon 20 óráig el kell küldeni a szakfelelős mailcímére. A vizsgán segédeszközök és jegyzetek nem használhatók.


Gyakran feltett kérdések

Az egyénileg feltett kérdések és az első vizsganap tapasztalatai alapján néhány általános tanács:

Az első kérdéskör megválaszolása közgazdaságtani ismereteket igényel. A munkaerőpiacról és a munkaszervezetekről való közgazdasági gondolkodás alapja a munkagazdaságtan, ezért jelentettük be a tanév elején, hogy a komplex vizsgán mindenki fog kapni ilyen kérdést a szakdolgozati témájához kapcsolódva, tartott Papp Bence a felkészülést segítő összefoglaló előadásokat, adtam meg az Ehrenberg-Smith tankönyv 3-11. fejezetét szaktárgyi tananyagként.
Emellett számos konkrét HR menedzsment problémára jól használható a vállalati HR gazdaságtan (személyügyi tevékenység tárgy ismeretanyaga), a Milgrom-Roberts és a Lazear tankönyv megismert fejezetei, de csak ritkán helyettesíthetők a munkagazdaságtannal.

A második kérdéskör vezetéstudományi, főleg HR menedzsment és a megértéséhez szükséges szervezeti magatartás ismeretköröket és tankönyvi alátámasztást igényel.
Sok esetben szintén jól használható a vállalati HR gazdaságtana és a kapcsolódó tankönyvfejezetek. A kérdések egy része inkább ezek fogalomhasználatának és problémafelvetéseinek felel meg, érdemes ennek megfelelően fókuszálni a válaszokban, de ugyanazokat a forrásokat kell használni.


  • A kérdések nagy része konkrét fogalmakra, magyarázó modellekre, tankönyvi fejezetcímekre utal, és számítani lehet arra, hogy a vizsgán kérdezzük a fogalmak jelentését, a gondolatmenet lépéseit, az összefüggéseket.
  • A kérdések másik része azt igényli, hogy egy vagy több ismeretkör és tankönyv több részéből szedje össze a releváns szempontokat, fogalmakat, magyarázatokat.
  • Vannak kérdések a saját meglátásairól és az ön által felismert összefüggésekről is.
A mondanivalót mindig alá kell támasztani a tananyagban szereplő magyarázatokkal, természetesen lehet kritikusan értékelni őket, de ismerni kell, és az érvelést nem lehet helyettesíteni szubjektív értékítélettel.



A vizsga lényege, hogy áttekintsük a képzés különböző megközelítésmódú néhány fontos tárgyának mondanivalóját az ön szakdolgozati témájához (függetlenül attól, hogy ezeket a dolgozatban felhasználta-e).

Az említett tankönyvektől eltérő forrásokat (például a szakdolgozathoz ön által választott szakmunkákat) ezért nem kell használni, kivéve pár esetet, ha erre utalást talál (például a szakdolgozatban vizsgált problémához a tankönyvek által használt statisztikáknál frissebbek).

A jó vázlat gyors áttekintést tesz lehetővé a feldolgozott fogalmakról, magyarázó modellekről, problémákról, összefüggésekről, röviden: ami a téma kapcsán az ön fejében jár. Leginkább egy konkrét és bő vázlat, semmiképp nem esszé, kérdésenként általában nem több 3 oldalnál (jól szerkesztve kevesebb is lehet).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése