2016. április 1., péntek

Személyügyi tevékenység 2016 LEV


(Kötelező tárgy a Gazdálkodástudományi kar Levelező tagozat, Gazdálkodási szak, Emberierőforrás-szakirány, 4. félévében)

Kreditpont: 4
12 óra

Órák ideje, helye: április 2. 8:00-11:20 E.395, április 16. 11:40-13:10 E.395, május 7. 11:40-17:00 E.395


A vállalati humán erőforrások gazdaságtana (személyzeti gazdaságtan, personnel economics) önálló irányzattá válása része a mikrogazdaságtan és a vezetéselmélet közeledésének. A széles szakmai közönségnek szóló irodalom és egyetemi kurzusok összebékítik az elméleti és gyakorlati érdeklődést, és alkalmazkodnak a résztvevők előképzettségéhez. Ebben a koncepcionális keretben újra megvizsgáljuk a vállalati emberierőforrás-gazdálkodás több ismert problémáját és néhány eddig nem tárgyalt területet, és javaslatokat teszünk a hatékony döntésekre.

Tantárgy adatlap a BCE intranetes felületén


Témakörök 

Az elméleti témakörökről szólnak a kötelező olvasmányok, melyekből vizsgázni kell, és szükségesek a csoportos műhelymunka feladatának elvégzéséhez és az egyéni elemző esszé elkészítéséhez:

1. Motiválás és bérmeghatározás a vállalatoknál

2. A vállalati munkaügyi politika

3. Belső munkaerőpiac, munkakörök kijelölése és előléptetések

4. Szolgálati időn alapuló ösztönzési rendszerek, az előléptetés mint motiváló tényező

5. A dolgozók értékelése

6. Munkacsoportok


Feladatok

Az első foglalkozáson (április 2. szombat) a tárgy feladatainak egyeztetésén kívül négy elméleti témakör alapjainak megbeszélésére kerül sor.

Az első foglalkozást követő hét végéig (április 10. vasárnap este) 300-500 szó (kb. 1 oldal) terjedelemben le kell írni egy gyakorlati esetet (saját vagy ismerős munkahelyi tapasztalatából, ha nincs ilyen, akkor a szakirodalomból), a következő HR feladatkörök valamelyikén tapasztalt problémáról, döntési kérdésről, megoldási javaslatról (érinthet több megadott feladatkört is):

I. előléptetés és hosszú távú ösztönzés

II. teljesítménybérezés

III. teljesítményértékelés

A leírás helye egy közösen szerkeszthető GoogleDoc, melynek címét Neptun körlevélben küldöm el. A leírás elején szerepelni kell a nevének, a leírásokat abc sorrendben kell a dokumentumba illeszteni, minden leírást új lapra kezdve. A leírásnak a tartalomra utaló címet is kell adni, a címben (vagy alcímben) meg kell adni az érintett HR feladatkört is.

A második foglalkozásig (április 16. szombat) el kell olvasni a saját feladatkörhöz tartozó összes gyakorlati esetet. A foglalkozáson 6 fős csoportok alakulnak, főleg feladatkörök szerint, de igény esetén más jellemző szerint is elképzelhető (például két vagy három feladatkör együtt egy sajátos technológiájú ágazat szervezeteinél), és felosztják az egyéni hozzájárulásokat az utolsó foglalkozáshoz. Ezen a foglalkozáson sor kerül további két elméleti témakör alapjainak megbeszélésére is.

A két utolsó foglalkozás közti három hétre a csoportoknak fel kell osztani a tagjaik között a kötelező irodalmat, és egyénileg el kell olvasni az utolsó foglalkozásig olyan mélységben, hogy a csoportos műhelymunkához színvonalasan hozzá tudjon járulni. A foglalkozásokon kívül a csoportoknak nem kell találkozniuk, sem levelezniük feltétlenül, de egyénileg olvasni kell, hogy a csoport munkájához a foglalkozáson hozzá tudjon járulni, amit értékelni kell.

A harmadik foglalkozáson (május 7. szombat) csoportos műhelymunkát majd közös megbeszélést végzünk a hallgatók gyakorlati eseteiből kiindulva. A feladat az esetek megbeszélése, a döntési helyzetek elemzése, a megoldási javaslatok megvitatása, használva a kötelező olvasmányokat mint koncepcionális keretet és az esetek összehasonlítását, írásbeli prezentáció készítése, felkészülés a szóbeli prezentálásra.
  • 11:40-14 óra között a csoportok önállóan dolgoznak, ehhez oktatói és demonstrátori segítséget vehetnek igénybe. A csoportmunka produktuma a használt elméleti modelleket és az esetek főbb problémáit/következtetéseit összefoglaló írásbeli és szóbeli prezentáció.
  • 14-17 óra között témák szerint és teljes körben prezentációkra, megbeszélésre és értékelésre kerül sor.

A vizsgaidőszakban a kötelező olvasmányokból vizsgát kell tenni (valószínű ideje: minden pénteken 18-20 óra, jelentkezés a Neptunban).

Legkésőbb a vizsgaidőszak utolsó napjáig 800-1200 szavas esszét (3-4 oldal) kell küldeni az oktató mailcímére, melynek tartalma:
  • az esetleírás (szükség szerint a visszajelzések alapján pontosítva és kiegészítve),
  • a kötelező olvasmányok minél több releváns része alapján készített, lényegre törő elemzés, értelmezés (használva és szükség szerint fejlesztve a műhely csoportos prezentációjának releváns részeit)
  • előnyt jelent, ha a csoportban bemutatott más releváns eseteket is felhasznál a saját eset elemzéséhez.


Értékelés 

Az első két foglalkozáson való részvétel nem számít be az értékelésbe, a harmadikon való részvétel igen. Azonban aki a második foglalkozáson nincs jelen, annak nehezebb lehet a csoportmunkára és esszéírásra való felkészülés, és olyan csoportba kerülhet, ahol eleve nehezebb lehet az együttműködés.

A műhelymunkán való aktív részvétel súlya a értékelésben: 30 százalék.
(Ha a csoporttagok meg tudnak egyezni, differenciáltan is eloszthatják a kapott pontszámot.)

Az írásbeli vizsga témája a kötelező olvasmányokban szereplő elméleti modellek és alkalmazások (mintakérdések itt), az értékelési súlya: 50 százalék.

Az esszé értékelési súlya: 20 százalék.

A tárgy értékelése itt 


Kötelező olvasmányok

EHRENBERG, R. G. - SMITH, R. S. (2003): Korszerű munkagazdaságtan. Elmélet és közpolitika. Panem Kiadó. 11. (Munkadíj és termelékenység: bérmeghatározás a vállalaton belül) fejezetek, 401-439. o.

MILGROM, P. - ROBERTS, J. (2005): Közgazdaságtan, szervezetelmélet és vállalatirányítás. Nemzeti Tankönyvkiadó. 11. (Belső munkaerőpiac, munkakörök kijelölése és előléptetések) és 12. (Díjazás és motiválás) fejezet, 473-555. o.

LAZEAR, E. P. (2006): A humán erőforrások közgazdaságtana vállalati vezetők részére. Nemzeti Tankönyvkiadó. 9. (Az előléptetés mint motiváló tényező), 10. (A vállalati munkaügyi politika), 11. (Szolgálati időn alapuló ösztönzési rendszerek), 12. (Munkacsoportok), 17. (A dolgozók értékelése) fejezetek, 233-263., 269-286., 291-310., 313-327. (nem kell: Részvények és részvényopciók, Részvényeladási opciók alfejezetek), 336-352., 462-491., 500-524. o.


1 megjegyzés:

  1. Ha pénzügyi problémái voltak, akkor ideje mosolyogni. Csak akkor kell felvennie a kapcsolatot Benjamin úrral, ha felveszi a hitelt és az Önnek megfelelő fizetési határidőt, és három munkanapon belül megkapja kölcsönét. Most hatodik alkalommal részesültem 700 ezer dolláros kölcsönben, 180 hónapos időszakra azzal a lehetőséggel, hogy a lejárat előtt fizetem. Benjamin úr segített nekem a kölcsönben. Vegye fel a kapcsolatot vele, és látni fogja, hogy őszinte ember, jó szívvel. E-mail címe: lfdsloans@outlook.com, és a WhatApp telefonszáma: + 1-989-394- 3740

    VálaszTörlés