2015. szeptember 12., szombat

Munkaügyi kapcsolatok rendszere (EE alapszak LEV) 2015


Munkaügyi kapcsolatok rendszere LEVELEZŐ

(kötelező tárgy a levelező képzés Emberi erőforrások szak 3. évfolyamának 1. félévében)

Kreditpont: 4
Összesen 12 óra

Oktató:
Bódis Lajos, Emberi erőforrások tanszék, lajos pont bodis kukac gmail pont com



Tantárgy adatlap a BCE intranetes felületén


Témakörök

1. Dolgozói részvétel a vállalatvezetésben diák

(A dolgozói részvétel lehetséges hozamai és költségei. Információk átadása a dolgozók számára: hiteles tájékoztatás a vállalat helyzetéről. Információk átadása a vállalatvezetés számára. A dolgozói információk termelékenységnövelő hatása, dolgozói beleszólás és kreativitás. A dolgozók együttműködő kontra nyíltan támadó viselkedésének meghatározói. Termelékenység, profit és a dolgozói beleszólás optimális mértéke. Vállalati ellenállás a dolgozók szervezkedésével szemben.)

2. Egyéni mobilitás és szakszervezeti tiltakozás a munkaerőpiacon diák

(Kiegyenlítő bérkülönbségek. A munkaköri összeillés: a dolgozói preferenciák és a tájékozottság szerepe. Bérelmélet, sérülésveszély, kiegészítő járandóságok. Foglalkoztatási viszonyok és munkafeltételek. A kilépések mint információrendszer. Kollektív tiltakozás szakszervezetbe tömörülés révén. Szakszervezeti tiltakozás és piaci kimenetelek.)

3. Informális bér–teljesítmény alku és a munkaerő-gazdálkodás átalakulása a magyar vállalatokban diák

(Újra áttekintjük a korszerű nagyvállalati munkaerő-gazdálkodásnak a munkaügyi kapcsolatokat is meghatározó, a munkahelyi bér–teljesítmény alku kereteit kijelölő főbb törekvéseit és eljárásait. Majd a szórványos empirikus kutatásokat értelmezzük, és megbeszélünk egy koncepcionális keretet, amelynek segítségével értelmezhetők a munkaszervezeti újítások és a munkahelyi alku összefüggései. A döntésbefolyásolás optimalizálása szervezeti tervezéssel: a kommunikáció korlátozása, a vezetői döntések jövedelemelosztási hatásának mérséklése, a vezetési eljárások részekre bontása és finomítása.)

4. A szakszervezeti akciók, a munkaügyi konfliktusok és a szakszervezetek hatásának mikrogazdasági magyarázatai diák

(A szakszervezet felépítése és tagsága. A szakszervezeti rendszer nemzetközi összehasonlítása. A szakszervezeti célok elérésének korlátai. A "monopol-szakszervezeti" és a "hatékony szerződési" modell. A kollektív alku és eszközei. A szakszervezeti szerveződés kereslete és kínálata. Szakszervezeti akciók a munkaerő-keresleti görbe módosítására. Egyezkedés és sztrájkfenyegetés. A sztrájkok és az alku egyszerű modellje, az aszimmetrikus tájékozottság.)

5. A magyarországi kollektív szerződések tartalmának, hatásainak elemzése diák

(A klasszikus kollektív szerződés tartalma az Egyesült Államokban. Németország: a kollektív alku decentralizációja. Az Európai Unió politikáinak megfelelő innovatív tartalmak. Esettanulmányok a posztszocialista szakszervezeti alkustratégiáról. A kollektív szerződések szabályozási körének jogi elemzése.)

6. A szakszervezetek globális válsága és kísérletek a szakszervezeti mozgalom újjáélesztésére diák

(Kísérletek a szakszervezeti mozgalom újjáélesztésére. A szervezési stratégiák osztályozása. A szolgáltató és a szervezkedő szakszervezeti modell. Új célcsoportok szervezése. Mozgalmi, politikai aktivitás. Strukturális változások és funkcionális újítások. Nemzetközi összehasonlítás. Szakszervezeti válság és újraszervezés Magyarországon?)

Kötelező olvasmányok
EHRENBERG, R. G. - SMITH, R. S. (2003): Korszerű munkagazdaságtan. Elmélet és közpolitika. Panem Kiadó. 8. (Kiegyenlítő bérkülönbségek és munkaerőpiacok), 13. (A szakszervezetek és a munkaerőpiac) fejezet kijelölt részei, 272-307., 499-531. o.
LAZEAR, E. P. (2006): A humán erőforrások közgazdaságtana vállalati vezetők részére. Nemzeti Tankönyvkiadó. 18. (Dolgozói részvétel a vállalatvezetésben) fejezet, 528-548. o.
NEUMANN L. (2011): Fejezetek a munkaügyi kapcsolatok témakörében, 1. (Kísérletek a szakszervezeti mozgalom újjáélesztésére), 3. (A magyarországi kollektív szerződések tartalmának, hatásainak elemzése) fejezet. Budapesti Corvinus Egyetem (TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003)projekt) letöltés
BÓDIS L. (2005): Informális bér–teljesítmény alku és a munkaerő-gazdálkodás átalakulása a magyar vállalatokban. Megjelent: Fazekas Károly-Koltay Jenő (szerk.): Munkaerőpiaci Tükör 2005. Közelkép: Munkaügyi kapcsolatok a mai Magyarországon (szerk.: Koltay Jenő-Neumann László). MTA Közgazdaságtudományi Intézet, Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, 186-202. o. letöltés

Órai diák, lásd a témaköröknél

Feladatok és értékelés 

Írásbeli vizsga a félév végi vizsgaidőszakban (6 db rövid kifejtő kérdés; a felkészülést mintakérdések segítik)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése