2015. május 3., vasárnap

Specializációválasztás


Kedves leendő harmadéves!

88 fő jelentkezett specializációra a 97 fő tavasszal aktív másodévesből. Az első helyen a Munkapszichológia specializációt választók közül 46-an éltek a lehetőséggel, hogy rövid szakmai esszével bizonyítsák az érdeklődésüket, őket osztjuk be a specializációra (névsor). A többiek, 42-en a Közszolgáltatás specializációra nyertek beosztást (az ezt választók, illetve azok, akik nem küldtek munkapszichológia esszét; névsor). Mindkét specializációt átalakítottuk, hogy minél hasznosabb és érdekesebb programot adhassanak, és a tárgyak oktatói a teljesítménykövetelményeket is egyeztetni fogják (vö. a megbeszélésen felmerült hallgatói szempontot).

Ha a tárgyfelvétel őszi lezárásáig esetleg jelentős számban további jelentkezések érkeznének az idei és a korábbi másodévesektől a specializációs tárgyak felvételére, akkor is közel egyenlő létszámban indul a két program. Ebben az esetben az eddigi jelentkezők közül véletlenszerűen kiválasztott néhány hallgatónak felajánljuk, hogy menjenek át a Munkapszichológia specializációra; a fejleményekről tájékoztatok. A tárgyfelvételkor mindenki azt fogja látni a Neptunban, ahová beosztottuk, és csak azok látnak specializációs tárgyakat, akik leadtak jelentkezést. (2 főnél feltétel a késedelmes jelentkezésért járó díj befizetése, amit eddig nem tettek meg.)

A szakdolgozat írásával kapcsolatban javasoljuk, hogy rendezzék a gondolataikat az önöket érdeklő témákról. Ha van idejük a nyáron, akár olvassanak hozzájuk néhány könyvet és tanulmányt, melyek nem szerepeltek az eddigi tárgyak kötelező olvasmányaként. A Szakszeminárium I. tárgyat abban a félévben vegyék fel, amikor tényleg foglalkozni tudnak a dolgozat témájának és szerkezetének kitalálásával, a szakirodalmak gyűjtésével és olvasásával, a Szakszemináriumi II. tárgyat pedig akkor, amikor be tudják fejezni a dolgozatot (ez lehet előbb az összes tárgy teljesítésénél, ami a záróvizsgázás feltétele). A tanév elején kevés idő van a tájékoztatásra és tájékozódásra, témaválasztásra, szakszemináriumi beosztás készítésére, ezért korábban fogunk tájékoztatni. Konkrét szervezési lépésekről, közreműködő oktatókról sajnos csak július közepe után tudnak egyeztetni a szak felelősei, miután a minket is érintő szervezeti döntéseket az egyetem illetékes testületei meghozzák.

Üdvözlettel:
Bódis Lajos szakfelelős


Választható specializációk (nagyításhoz klikk a képekre):













Más formátumban: .pdf .pptx (Google Slides)

A két specializációt egyenlő létszámmal indítjuk, a választás és a beosztás folyamata:

a) Kérdőíven közlik a preferenciájukat, erről értesítést kapnak a vizsgaidőszak első hetében, és kb. egy hetük lesz rá; mindez a Neptunon zajlik.


b) Ha szeretné növelni az esélyét, hogy a megjelölt specializációra tudjuk beosztani, akkor vállalhatja kisesszé írását, a feladatot teljesítők az értékelés sorrendjében előnyben részesülnek. A kisesszében specializációnként 2-2 témát kell kifejteni, témánként legfeljebb 500 szóban, szövegszerkesztővel készítve (.docx vagy .doc). A témákat itt és Neptun-körlevélben közöljük legkésőbb a vizsgaidőszak második hetében, elküldés az edina.molnar@uni-corvinus.hu címre, június 16. (a vizsgaidőszak utáni kedd) 10 óráig.

Témák:

Munkapszichológia specializáció:

1. Jason Fried: Why work doesn’t happen at work című TED-előadása (link) tanulságos lehet HR munkatársaknak és vállalatvezetőknek egyaránt. Képzelje el, hogy ön egy nagyvállalat HR vezetője, mit tudna hasznosítani az előadásból a munkájában?

2. Mi a véleménye a "job hopping" jelenségről?

Közszolgáltatás specializáció:

1. Egy vállalat rendelésállománya hirtelen csökken, ami a dolgozók 20 százalékát feleslegessé teszi. Elbocsátáskor a munkaviszony hosszától függően végkielégítés jár, miközben munkanélküliség esetén a segély fizetése annyival később kezdődik, ahány havi bérnek felel meg a végkielégítés. A megkötött szerződések alapján 3 hónap múlva ismét a korábbi mennyiségű megrendelés várható. Képzelje el, hogy ön a vállalat HR vezetője, milyen döntést javasol a dolgozókkal kapcsolatban?

2. Képzelje el, hogy ön egy lobbiügyekben tanácsadó cég HR területre szakosodott munkatársa! Az ügyfelük tanulmány készítését rendeli meg, hogyan lehetne elérni, hogy a termékéből, egy rákkonzervből, nagy tételben rendeljen a hadsereg. Készítse el a tanulmány vázlatát, és foglalja össze a felhozható fő érveket!


c) A kisesszék értékelésének kihirdetése és az esetleges maradék helyek nyilvános sorsolással való eldöntése előreláthatólag június 25-én, csütörtökön.


Mivel a specializációk beosztása az előzetes tárgyfelvétel ideje alatt még nem dől el, ezeket a tárgyakat csak augusztus végén tudják felvenni a Neptunban, aminek semmilyen gyakorlati következménye nincs.

Az egyéni témaválasztásuk, munkájuk szempontjából a specializációknál (egyenként 55-60 fő) jóval nagyobb jelentősége van a szakszemináriumi beosztásnak (egyenként 5 fő). A szakszemináriumra jelentkezés ideje szeptember második fele. A döntés előkészítése, a tájékozottabb és megfontoltabb választás céljából megbeszélést tartunk, valószínűleg a vizsgaidőszak utáni héten, és írásos tájékoztatást is kapnak július közepéig.

Bódis Lajos szakfelelős


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése